VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Sajtó, visszajelzések


Meghitt, ünnepi hangulatot teremtettek a MÁV Kórházban
2013. december 16.

Az otthonuktól, családjuktól távol lévő betegeknek kedveskedtek a hittanos és cserkész fiatalok
- Új Néplap (Szolnok), 2008. január 7. -

A Katolikus Egyház dr. Beer Miklós váci püspök kezdeményezésére és dr. Faragó Artúr atya kórházlelkész irányításával 2005-ben indította Szolnokon a Kórházlelkészi Szolgálatot, melyet a megyei kórház mellett a szolnoki MÁV Kórházban is egyre jobban igényelnek a betegek és az állapotuk miatt krízishelyzetbe kerülők is a betegellátás során.

Az ünnepek tájéka különösen érzékenyen érinti a kórházban lévő betegeket, hiszen otthonuktól, családjuktól távol vannak, és így betegségük mellett még külön is komoly lelki válságokkal kell megküzdeniük.

Nagyon szép összefogás tapasztalható a keresztény fiatalok és a lelkigondozói szolgálat között, mert a karácsonyi időszakban a lelkigondozó kérésére évek óta külön is kedveskednek a betegeknek a hittanosok és a cserkészek. Legutóbb a fiatalok a múlt év szentestéje előtt kedveskedtek a MÁV Kórház betegeinek minden emeleten külön-külön, mikor is hangjukkal és gitárzenével melegséget és meghittséget varázsoltak a betegek és a kórház dolgozóinak szívébe, akárcsak gyertyáikkal és csillagszóróikkal.

- Igazi fényt hoztak be ezzel a meglepetéssel -hajtogatta egy szemeit törölgető beteg, idős asszony a MÁV Kórház lelkigondozójának. Volt, aki a betegek közül verseléssel köszönte meg a műsort és a bent fekvőkről való gondozást, valamint az idézetes kártyák és a szaloncukor osztogatását. Még saját készítésű kis meglepetések is voltak, amit az ápolási osztály betegeivel együtt, az adventi időben készített a kórház lelkigondozója.

A lelkigondozói beszélgetések és a karácsonyi műsor mellett a másik nagy ajándék a december 25-i esti mise volt a MÁV Kórházban. Szép számmal gyűltek össze, felekezettől függetlenül, a kórház osztályairól a misére, amit a Vácról érkező dr. Faragó Artúr atya tartott kórházlelkészként a bentlévőknek. A betegágynál közvetlenül is felkereste mise után azokat, akik ezt külön is igényelték.

A karácsonyi időszak zárásaként vízkereszt ünnepe kapcsán is misével töltődhetnek fel a betegek, melyre január 8-án, kedden szintén szeretettel várja a MÁV Kórház lelkigondozója a betegek hozzátartozóit is a MÁV Kórház első emeleti könyvtártermébe.

 

Dénesné Fekete Hédi, a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának lelkigondozója
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT