VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Sajtó, visszajelzések


Föld fölött járó önkéntesek a kórházban
2015. április 22.

Nemrégiben avatták fel a ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet három új önkéntes beteglátogatóját. Ennek kapcsán kerestem meg Ágostné Cséri Gabriella hitoktató kántort és kórházi lelkigondozót meséljen bővebben tevékenységükről, a beteglátogató szolgálat működéséről, céljáról és az önkéntesekről.

- Kiből válhat önkéntes beteglátogató?

- Felvételi beszélgetés során kiszűrjük, alkalmasak-e erre a szolgálatra. Sajnos sokszor kell azt mondani: ,,úgy érezzük ez nem az ön útja”. Ez esetben átjön a másik kórházból kolléganő, lelkigondozó és megerősíti, vagy épp újravizsgálja a döntést. Muszáj odafigyelni, hogy alkalmas emberek vegyenek részt a szolgálatban, hiszen nagyon fontos, hogy milyen benyomást teszünk az emberekre. Minden évben felvételt hirdetünk, a jelentkezést december 31-ig kell leadni. Ezután van a felvételi elbeszélgetés, majd a képzés Vácon.

- Mi a célja a szolgálatnak?

- Az önkéntesektől csak azt várjuk, hogy menjenek és rendszeresen látogassák a betegeket. A szolgálat elsődleges feladata az, hogy legyen legalább egy ember, aki látogatja az adott beteget rendszeresen, hiszen lehet, hogy teljesen magányos, vagy épp nagyon kiszolgáltatott helyzetben van.

- Milyen programokat szerveznek a betegeknek?

- Minden karácsonykor csinálunk műsorokat, a helyi diákok által előadott pásztorjátékot szervezek. Előadás után pedig jelképes ajándékot is adunk a betegeknek. Akik állandóan itt vannak, szinte a kórház lett az otthonuk, számukra ez rengeteget jelent. Vannak istentiszteletek: evangélikus, református és katolikus szentmise is, amin részt tudnak venni a betegek. Havonta pedig a „Szó, zene, áhítat” nevezetű programmal kedveskedünk. Itt verseket olvasunk fel, hangszereken játszunk, éneklünk. Ez egy kicsit kiemeli őket a kórházi légkörből, ami szintén jótékony hatással lehet rájuk. – mesélte Gabriella.

A vezető lelkigondozó ezután összeismertetett Katona Károlyné önkéntessel, aki a közelmúltban kezdte szolgálatát beteglátogatóként.

- Mi motiválta arra, hogy önkéntesnek jelentkezzen a kórházba?

- Nemrég kezdtem meg a beteglátogatást, de most úgy érzem, már régebben is elkezdhettem volna... Néhány éve egyre erősebben éreztem, hogy mivel szívesen beszélgetek emberekkel, valamilyen formában ki kellene ezt terjesztenem. Amikor megláttam a beteglátogatói felhívást, már tudtam, hogy ez az a fórum, ahol valóban segíthetek olyan embereknek, akiknek esetleg nincs kihez szólniuk, nincs kinek elmondani a betegségük történetét, vagy csak szeretnének egy kis vidámságot, emberi szót, együttérzést nehéz helyzetükben.

- Milyen érzéssel végzi a szolgálatát?

- Most, egy kis tapasztalattal a hátam mögött elmondhatom, hogy az első látogatásom után úgy éreztem, a föld felett lebegve járok. Ennyi jó érzést, hálát, szeretetet - amit felém közvetítettek a betegek - egy nagy csomagban, még csak a családomtól kaptam. Hihetetlen, hogy a sok nehéz történet, emberi sorsok, és legyünk őszinték: a betegek látványa és a hozzátartozó egyéb dolgok - ellenére mindig jó érzéssel hagyom el a kórházat. Mert az, hogy én adhatok, a szabadidőmből, az energiámból, a jókedvemből - ez egyszerűen boldoggá tesz.

- Miben változtatta meg életét az önkéntes tevékenysége?

- Úgy érzem, ez a fajta segítői munka növeli bennem a másik ember iránti alázatot, tiszteletet, megértést, elfogadást. Biztosan szükségem is volt erre a "tanításra" - mert én elég agilis, gyors, nagyon határozott, türelmetlen ember voltam - úgyhogy nagyon jót tett a személyiségemnek ez a tapasztalás. Az, hogy másoknak milyen nehéz, kiszolgáltatva, fájdalmak és kétségek között. Azt gondolom, hogy az életem gazdagodott ezzel az új tevékenységgel, amit nagyon szívesen csinálok, és keresem, hol tudnék még valami plusz dolgot tenni másokért.

A legszebb emberi tapasztalatok közé tartozik az, ha önzetlenül tudunk adni és persze elfogadni is, amikor éppen mi szorulunk rá. Ha adunk az nem csak a másik fél számára okoz örömöt, de a mi lelkünket is elemeli a földtől…

Kovács Diána

A cikk eredeti helye

Az eseményről a Ceglédi Városi Televízió is hírt adott 2015. 04. 02-i adásában.

Honlapjukon hírként is megjelent az ünnepélyes fogadalomtétal.
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT