VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Megható pillanatok a Betegek világnapja és Házasság hete alkalmából a MÁV Kórházban Szolnokon
2023. február 16.

 

Évről évre február 11-én ünnepeljük a Betegek világnapját, aminek jegyében a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet betegei is lehetőséget kapnak arra, hogy szentségi ellátások keretében emlékezzenek meg arról a napról, melyben a figyelem fokozottabban is feléjük fordul. A Váci Egyházmegye Kórházlelkészi, és Lelkigondozói Szolgálatának vezetője, Torma Joel atya a mi kórházi intézményünk betegei számára is elvitte a szeretet és az odafigyelés gesztusait az áldozni és a betegek kenetét is kérő bentfekvők számára, akik közül páran a kis kórházi Teréz imaszobában járulhattak a szentségekhez, külön ott adva hálát azért, hogy lelkigondozás és papi ellátás is segíti őket a gyógyulási folyamatokban, van, akit már lassan két évtizede.

Külön megindító volt, hogy egy ősszel a 60.házassági évfordulóját ünneplő házaspár is együtt élhetett most közös kórteremben a Betegek világnapja és egyúttal a Házasság hete miatti szentségek felvételével is.

Az idei, a 31. világnap kapcsán Szent II. János Pál e gondolataival készülünk egy kórházi katolikus szentmise megtartására is még e hónapban: "a szenvedés olyan mély, mint maga az ember és annak lényegét érinti. (...) Az orvosi kezelések kutatása sem nem magyarázhatja, sem nem győzheti le teljesen a szenvedést. Mélységében és sokféleségében olyan perspektívában kell szemlélnünk, amely túlmutat annak tisztán fizikai oldalán. Az emberiség különböző vallásai mindig keresték a választ a szenvedés értelmének kérdésére és elismerik annak szükségességét, hogy kimutassák annak jelét, hogy együttéreznek és jóságosak azok iránt, akik szenvednek. (...) A fájdalomra és a szenvedésre a keresztény válasz soha nem a passzivitás. (...) Nem a jótékonykodás egyszerű gyakorlásáról van szó, hanem az együttérzés és érdeklődés cselekedetéről, amely odaadó szolgálathoz vezet."

Ennek a betegekért végzett lelkigondozói szolgálatnak a jegyében adunk hálát ezért az alkalomért és imádkozunk betegeink és lelkigondozottaink mellett az ő hozzátartozóikért, s a gyógyító személyzetért ugyancsak, áldást kérve minden jóakaratú segítőnk számára.

Dénesné Fekete Hédi lelkigondozó

 
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT