VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Ünnepi szentmise a Betegek Világnapja alkalmából Vácon
2023. február 14.

„ (…) gondolkodjatok el, hogy épp a gyengeség és a betegség megtapasztalása által tanulhatunk meg együtt vándorolni (…) Mindannyian törékenyek és sebezhetőek vagyunk; mindannyiunknak  szüksége van arra az együttérző figyelemre, amely tudja, hogyan kell megállni, közel lépni, gyógyítani és felemelni.”  (Ferenc pápa)

Egyházunk ­– Szent II. János Pál pápa kezdeményezésére – az első lourdes-i Szűzanya jelenés napján a betegekre irányítja a figyelmét, valamint megemlékezik a gyógyításban dolgozókról is. Háláját és elismerését fejezi ki mindazoknak, akik életüket szentelték annak, hogy a betegekkel, szenvedőkkel foglalkozzanak.

Mi is ezt tettük 2023. február 12-én, a betegek 31. világnapja alkalmából tartott ünnepi szentmisénken, ahol megtelt a váci Irgalmasrendi Kórház kápolnája. A szentmisét Torma Joel atya, a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának vezetője mutatta be. Együtt ünnepeltek velünk a betegápoló irgalmasrend szerzetesei is.

A szentmisében együtt imádkozhattunk a betegért és az őket gyógyító, ápoló egészségügyi dolgozókért, önkéntesekért egyaránt. Joel atya homíliájában felhívta a figyelmünket arra, hogy amikor a betegek világnapját ünnepeljük, nem a betegséget ünnepeljük, hanem Isten hozzánk lehajló jóságát. És ezt nekünk nem szabad elfelejtenünk ezen a vasárnapon sem, hogy mi Istennel együtt akarunk haladni életünk útján. Akkor is, amikor az életünk nehéz, amikor fájdalmakat cipelünk az életünkben. Akkor, amikor úgy érezzük, nem segít bennünket az Isten, Anyaszentegyházunk felajánlja nekünk újból és újból a gyógyulás szentségét, mert a szentgyónás, a betegek kenete mindegyik a gyógyulás szentsége. Arra biztatott bennünket, kérjük Istentől, hogy érintsen meg mindannyiunkat. Ne csak azokat érintse meg, akik megkapják a betegek kenetét, hanem mindannyiunkat. Az Úr valóban érintse meg a mi szívünket, hogy újból tudjunk döntést hozni mellette.

A szentbeszéd után a betegek szentségében részesültek mindazok, akik előtte lelkileg felkészültek a szentség felvételére. Valamint a szentmise után azokat a kórházban fekvő betegeket is ellátta Joel atya a megtisztító, megerősítő szentséggel, akik azt kérték.

Kiss Tiborné, Polónyiné Maretta Judit lelkigondozók

 
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT