VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Alapítványunk beszámolói
2022. július 26.

Az alapítvány megvalósult, nagyobb projektjei az elmúlt évekből

2018-ban a váci Jávorszky Ödön Kórháznál valósítottuk meg a sokak álltal annyira várt betlehemet. Az alapítványi gyűjtés eredménye 414.000.- Ft volt, amiből magának a betlehemnek a figuráit és a szükséges faanyagot, csavarokat stb. vásároltuk meg. Az összeállítás társadalmi munkában történt, ahogyan minden év adventjének elején az összeszerelés és a karácsonyi idő végén a szétszedés is.

2020-ban kezdtünk gyűjtésbe, hogy Faykod Mária, magyar származású, Franciaországban élő szobrászművész lourdes-i keresztútjáról készült fényképeit kinyomtathassuk és elhelyezhessük a kistarcsai kórházban keresztútként. A 433.000.- Ft adományból csak a képek jogdíjainak kifizetésére és a képek  kinyomtatására 409.000.- Ft-ot költöttünk. A járvány miatt csak 2021. június 4-én tudtuk átadni a keresztutat.

2021-ben Vácon, az Irgalmasrendi Kórháznál fogtunk nagy munkába. „Képek a falra” című projektünkhöz 695.695.- Ft gyűlt össze. Tájképeket, virágokat, kápolnákat, feszületeket nyomtattunk ki (magánszerző fényképgyűjteményéből — jogdíjat sem kellett fizetnünk) társadalmi munkában történt a keretezés és a képek felhelyezése. 2021. december 29-én kerültek fel az utolsó képek, a kórház 4 szintjén összesen 71 darab. — Mivel több adomány gyűlt össze, még 5 darab Omron M3 Intellisense vérnyomásmérőt is tudtunk vásárolni a kórház számára.

Köszönjük szépen mindenki adományát és munkáját!

Vác, 2022. július 25.                          Dr. Faragó Artúr, a kuratórium elnöke

 

Alapítványunk működése az elmúlt időszakban

A SZJA 1%-okból alapítványunkhoz 2020-ban 180.018.-, 2021-ben 121.345.- Ft érkezett.

Ezekből az összegekből és a rendszeres vagy rendkívüli egyéni befizetésekből (a járványos időszakban sajnos, nélkülöznünk kellett a váci Jávorszky Ödön Kórház-beli szentmisék persely adományait) a szokásos módon támogattuk, főleg a karácsonyi időszakban a kórházi lelkigondozói munkát. Szentképeket, szaloncukrot vásároltunk, dolgozóinknak szakkönyveket ajándékoztunk (pl. a kiégésről, haldoklók, gyászolók kíséréséről, önismeretről, kis, felolvasható történetekről). Csapaterősítő kirándulásaink kiadásait is alapítványunk támogatta. De vásároltunk a váci irgalmasrendi kórház erősítőjéhez illeszkedő dvd lejátszót is (a régi, javíthatatlanná vált helyett), hogy a betegek számára zenét és más hanganyagokat tudjunk lejátszani. Többször vásároltunk az Evangélium365 Kiadó Kft. "dobozos" rózsafüzérjéből is ("Lélekre ható segédeszköz") a betegek és a kórházi dolgozók számára.

Önkénteseink jutalmazása csak 2021-ben történt meg, 2020-ban sajnos, többnyire nem tudták szolgálatukat végezni.

2021 és 2022 tavaszán a járvány miatt tavaszi, képzési napjainkat nem tartottuk meg, viszont az őszi közösségi összejöveteleink kiadásait is alapítványunk állta (részben).

Mivel évek hosszú során át a váci kórházi misepersely adományok adták alapítványi bevételeink jelentős részét, elhatároztuk, hogy végre saját magunkra is költünk: az Irgalmasrendi Kórházban található iródánkba 2 könyvespolcot, a Jávorszky Kórházhoz pedig a halottak napi gyertyagyújtásnál használt mécsesállványt vásároltunk.

Köszönjük szépen a felajánlott 1%-okat és az adományokat!

Vác, 2022. július 25.                          Dr. Faragó Artúr, a kuratórium elnöke
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT