VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Így kell a szenvedést megbékélten fogadni
2014. április 18.

Úgy szenvedj, hogy a szenvedésről alkotott elméletedet ne erőszakold rá másokra, testi szenvedésedből ne teremts életfilozófiát, ne nevezd ki magad vértanúnak, ne számítsd ki bátorságod árát, ne vesd meg az együttérzést, de ne is keresd túlságosan!

Mint mindenben, a szenvedésben is őszintének kell lennünk. El kell ismernünk, hogy fáj a szenvedés, de azt nem szükséges kimondanunk. Jó, ha észrevesszük, hogy nem tudunk nagyvonalúan szenvedni, gyöngeségünket azonban bizonyos hősiességgel kell elfogadnunk. Mindig nehéz jól szenvedni, és úgy, hogy értékes legyen. Még nehezebb, ha emberi segítségre nem számíthatunk. Jó, ha szenvedéseinkben nem kísértjük Istent, és kevélységből nem öltünk magunkra olyan magatartást, amelyhez nem tudunk hűek maradni.

El kell fogadnunk azt a tényt, hogy sokkal nehezebb huzamosabb ideig tűrni a könnyű szenvedés egyhangúságát, mint a heves fájdalom gyorsan enyhülő rohamát. Mindkét esetben saját egyéniségünk az, amit nehéz elviselni, hogy mindinkább semminek látszunk, hogy önmagunknak, barátainknak nagyrabecsülését elveszítjük.

Készségesen kell elfogadni azt a keserű igazságot, hogy végül terhére lehetünk azoknak, akik szeretnek bennünket. De azt is vállalnunk kell. Elvetettségünk, és hasznavehetetlenségünk tökéletes elfogadása Isten kegyelmében gazdaggá tesz minket is, másokat is. Hősies szeretet kell ahhoz, hogy elfogadjuk mások gondoskodását akkor, amikor teljesen képtelenek vagyunk önmagunkat eltartani. Addig nem tudunk jól szenvedni, amíg nem Krisztust látjuk mindenben: a szenvedésben is, és azok szeretetében is, akik segítenek rajtunk.

A keresztény ember nem ismeri a szenvedés megkerülésének útját, de ismeri a szenvedésen átvezető utat! A hitet és bizalmat abban, aki a szenvedésben is, sőt éppen a szenvedésben, rejtetten is mellette áll, és azon átsegíti. (Hans Küng)

 
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT