VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


30 éves a Szent Lázár Lovagrend Szent Ilona Kommenda
2021. november 8.

Bizonyára többen vannak, akik még emlékeznek az elmúlt 30 évvel ezelőtti napra, lovagrendünk JSZLKIL Szent Ilona Kommenda első magyarországi megalakulásával egybekötött, kórházi kápolnánk avatására, majd az azt követő lovagavatásra. Ez az egész országra kiterjedő nagyszabású esemény volt akkor Salgótarjánban. Itt voltak a Máltai Lovagrend prominens tagjai, a Lázár Lovagrend külföldön felszentelt tagjai, vezetői, az egyházi méltóságok, az egri érsek, a megye és a város vezetői, a megyei kórház vezetői, orvosai, dolgozói.

Azóta eltelt 30 évben számos karitatív eseményről, rendezvényről és szerteágazsegítő tevékenységről számolhatunk be. Úgy gondolom, hogy nem lehet nem megemlékeznünk erről az elmúlt 30 évről, ha nem is olyan nagy szabású rendezvényre került sor, mint megalakulásunk alkalmával, de egy közös hálaadó szentmisén vettünk részt a Főplébánia templomban, ahová a lovagtársak fekete palástban bevonulva érkeztek, mely igazán lélekemelő élményt nyújtott. (celebrálta, Hlédik László plébános, Rendünk káplánja, lovagtársunk. Az ünnepünkre meghívtuk Dr. Reichard Jenő urat a kórház akkori főigazgatóját és Dr. Pethő Ferenc korábbi orvosigazgató urat, lovagtársainkat, mint prominens vendégeket, akik megtisztelték jelenlétükkel ezt a jubileumi napot! A szentmisét követően a Szent Lázár Megyei Kórház aulájában, a „Szent Lázár feltámasztása” című szobornál koszorút és mécsest helyeztünk el, majd imával róttuk le tiszteletünket.

Ezt követően, estebéd keretében ünnepeltünk tovább.

Ez alkalomra, meglepetésként szánva a rendtársaim részére állítottam össze egy 16 oldalas, kommendánk történetét bemutató, fotókkal illusztrált brossurát, valamint szintén meglepetésként „A szolgáló szeretet 30 éve képekben” címmel készítettem egy kis összeállítást, mely levetítésével színesítettem a nap hangulatát. Ajándékként a lovagtársaknak még egy üveg Lázár Lovagrend díszes matricájával, címkéjével ellátott üveg ital is került az asztalra! A hab a tortán, már csakis a torta lehetet, természetesen 30-as gyertyával és tűzijátékkal!

30 év alatt sok minden történt lovagrendünk életében, mindenhol próbáltunk ott lenni ahol szükség volt ránk, (szolgáltuk a rászorulókat, a bajba jutottakat, havi rendszereséggel ruha osztást tartottunk, minden évben karácsonyi időszakban meleg ételosztást rendeztünk, húsvétkor, karácsonykor, gyermek napon a hátrányos helyzetű gyermeket ajándékoztunk meg, számtalan külföldi kamionnyi adományt kaptunk  Németországból, Ausztriából, Svájcból,  - pl. kórházi ágyakkal, rehabilitációs eszközökkel, gyógyászati segédeszközökkel - több ízben is segítettük a megyében lévő kórházakat.

Ott voltunk a természeti katasztrófáknál, a Tiszai árvíznél, a vörösiszapnál, mindenhol, ahol segíteni tudtunk. Jártunk Felvidéken több alkalommal, jótékonysági koncertet rendeztünk, Erdélyben, Csángóföldön, Kárpátalján – ahová adományokat vittünk ki.

Két emlékezetes és nagyjelentőségű esemény volt még az életünkben, egyik amikor a Szent Lázár nevét felvette a kórház, a másik pedig, a Szent Lázár szobor állítása és avatása, felszentelése volt a kórház aulájában.

„Egyetlen jótettnek emléke többet jelent, mint ezer fáklya ragyogása!”

Sipos Ákosné Marietta
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT