VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Porciunkula búcsún jártunk Ludányból
2021. augusztus 6.

A szociális intézmények zarándoklata
Mátraverebély – Szentkút, 2021. 08. 02.

A pandémia újabb hullámát követően a mindent érintő visszafogottság és kényszerű bezártságot követően nagyon vártuk, hogy hálát adhassunk a Teremtőnek azért, hogy átvészelhettük ezt az időszakot. Intézményünk harminchat lakója és hét kísérője Koplányi János lelkigondozó vezetésével indult a búcsúba.

Az úton, buszos zarándoklatunkon, a rózsafüzér imádkozásával és Máriát dicsérő énekekkel hangolódtunk rá az ünnepre.

Megérkezvén fr. Orosz Lóránt OFM kegyhelyigazgató fogadta csoportunkat és megáldotta az erre az alkalomra készült zarándokkeresztünket.

Miseszándékunkat felajánlottuk intézményünk élő és elhunyt lakóiért, hozzátartozókért, élő és elhunyt dolgozókért. Aki szeretett volna gyónni az megtehette.

Már a gyülekezés alkalmával észrevettük, hogy sok intézményből jöttünk össze ismét. Találkozhattunk és üdvözölhettük ismerőseinket, bentlakásos társintézmények lakóit, dolgozóit.

A 11 órakor kezdődő szentmisében Szocska Ábel nyíregyházi görögkatolikus püspök beszédét hallgathattuk meg az öreg és fiatalok indiánok kapcsolatáról, a fiatalok gondoskodó tevékenységéről az idősek felé, az idősek felkészülését az elmúlásra. Párhuzamot von a mai generációk együttéléséről, az egymás iránti felelősségről, gondoskodás fontosságáról. Meg kell becsülni időseinket!

A mise keretén belül megújítottuk hitvallásunkat és felvettük a betegek kenetét. (K. Á. 32 éves kerekesszékes fiatal ember azt súgta: „Én nem akarom felvenni a kenetet, mert én még nem akarok meghalni” – Ádám első alkalommal jött velünk a zarándoklatra. Gyors magyarázat, hogy a betegek kenete nem az utolsó kenet. Az imaórákon a lelkigondozónak jobban ki kell hangsúlyozni a kettő közötti különbséget. Remélem lakónk kedvet kapott arra, hogy János lelkigondozóval többet beszélgessen. – Ádám megnyugodva és megkönnyebbülve mondta: „Ja, akkor én is kérem a betegek kenetét”)

Akik teljesítették a teljes búcsú elnyerésének feltételeit – zarándoklat, gyónás, áldozás és közös ima – nyugodt lelkiismerettel és megkönnyebbülve készülődhettek vissza a zajos világba, hétköznapokba.

Láttunk olyan csoportot, akik 4 órát utaztak ide Kisvárdáról, hogy együtt ünnepelhessük, megismerhessék ezt a kegyhelyet.

A kora délutáni órákban indultunk mi is vissza az intézménybe. A hazaúton folytattuk az imádkozást, éneklést. Átbeszéltük a nap eseményeit. Feltöltődve térhetünk haza.

Hálát adunk a Jó Istennek, hogy megengedte, hogy részt vehessünk ezen a zarándoklaton. Bízunk benne, lesz jövőre is zarándoklat és lelkigondozónk vezetésével ismét eljöhetünk Mátraverebély – Szentkútra.

Erika
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT