VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Rövid volt ez a nap!
2021. június 17.

A hatvani és pásztói önkéntes beteglátogatók több mint egy év elteltével találkozhattak újra szerdán. A hatvani beteglátogatók részéről fogalmazódott meg a kérés: ha lehet, ne a kórház területén találkozzunk, hanem ismerjük meg azon egyházközségi hely valamelyikét, ahonnan az önkéntesek jönnek. Így esett a választás az Újhatvani Római Katolikus Templomra és Plébániára. Örömmel, várakozással és hála telt szívvel, hogy újra együtt lehetünk készültünk a találkozásra. Napunkat szentmisével kezdtük, melynek főcelebránsa dr. Faragó Artúr egyházmegyei kórházlelkész volt, de vele koncelebrált Kecskés Attila plébános atya is. A szentmisét Varga Tiborné Ibolya önkéntes beteglátogató lelki üdvéért ajánlottuk fel szomorúan, hogy itt a földi életben már nem lehet velünk.

A szentmise után Jagicza Józsefné, Gabika lelkigondozó vezetésével, arról beszélgettünk, ki hogyan élte meg az elmúlt időszakot. Segítségünkre volt ehhez pár megkezdett mondat, melyekből egyet-egyet húzva mindenki saját magára vonatkoztatva fejezett be és ebből kiindulva beszélt. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány ilyen megkezdett mondat:

  • A járvány alatt sok örömöm telt abban, hogy…
  • Sosem gondoltam volna, hogy…
  • A legtöbb erőt abból merítettem, hogy…

A beszélgetés után rövid kávészünet következett, ahol folytatni tudtuk az elmúlt egy év eseményeinek felelevenítését.

A szünet után Artúr atya beszélt nekünk a betegek szentségéről. Tanításából megtudhattuk ki, milyen körülmények között veheti fel ezt a szentséget, és ki az, aki normál esetben kiszolgáltathatja.

Kedves hatvani önkéntes beteglátogatónk Dobos Gizella 12 év szolgálat után elköszönt tőlünk. Korára való tekintettel - kihasználva, hogy a kényszerű szünet miatt, most talán kevésbé nehéz az elszakadás – úgy döntött leteszi a beteglátogató köpenyt és átadja helyét a fiatalabbaknak. Döntését, bár szomorú szívvel, de tisztelettel és megértéssel elfogadtuk, megköszönve eddigi szolgálatát és Isten bőséges áldását kérve további életére. Ő pedig megígérte, hogy imáival továbbra is támogat minket.

Ezután szerény szendvicsebéd és bőséges – az önkéntesek által készített – sütemények mellett jutott idő kötetlen beszélgetésekre.

Napunkat szentségimádással zártuk, melyet Kecskés Attila atya vezetett.

Hálásan köszönjük Kecskés Attila plébános atyának, hogy biztosította a helyszínt számunkra és Artúr atyának, hogy szorgalmazta a nap megszervezését!

Zárásként álljon itt egy-két mondat néhány résztvevő önkéntes beteglátogatótól:

„Örültem annak, hogy a kényszerű bezártság nem változtatott semmit a hitünkben, az elhivatottságunkban, az alapvető jó kedvünkben. Különösen szép volt így a szentmise, amiben megemlékeztünk egy tőlünk eltávozott kollégáról, és a szentségimádás.” (Lajosháziné Szohner Gabriella)

„A legjobb újra együtt lenni! Ha megkérdezik ’Hogy vagy?’ – tényleg érdekli a másikat a válasz, nem csak udvarias volt. A közös szentmisén elmélyedve hallgattuk Artúr atya szavait és a közös éneknél nincs kedvesebb. … Rövid volt ez a nap!” (Bugyiné Széles Szilvia)

Brazda Judit
lelkigondozó
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT