VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Karácsonyi ostya a kórház dolgozóinak
2020. december 21.

A Pest Megyei Flór Ferenc Kórház dolgozóit az egész környék próbálja megörvendeztetni azzal, ami a leginkább jellemző rá.

Mogyoród gyönyörű hagyományából is részesültek ezen a héten a dolgozók: minden osztály egy kis csomagot kapott abból, ami az ő a hagyományuknak a gasztronómiai és lelki töltete. Sebő Ferenc szerint a hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!

Mogyoród közössége járvány idején őseinek a gyökereiből táplálkozik, abból él. Meg is látszik az erejük, mert a családok nem égtek ki, de még csak nem is érezték bezárva magukat. Tóth József Miklós atya, a plébánosuk így ír erről a szépségről: „Több, mint 100 éves hagyomány Mogyoródon a karácsonyi ostya, illetve ahogy itt hívják a ’kántorostya’ hagyománya. Korábban házaknál sütötték az ostyát, ami az Egyházban, mint Krisztus misztikus testében való összetartozást jelképezi. Minimum négy héten keresztül, önkéntesekkel, pontosan beosztott műszakokban sütnek az asszonyok. Körülbelül 40.000 darab készül az adventi időszakban és csomagolás után kerül a hívekhez, akik a templomnak adott adománnyal viszonozzák. Kétféle készül, kétféle recept alapján: az úgynevezett lapos ostya és a duda. A csomagolást mindig a templom kórusa végzi. Ebben az évben a szigorú járványügyi szabályok betartása mellett készült el a számunkra nélkülözhetetlen kántorostya.”

A kórház dolgozóinak egy héten keresztül sütötték az asszonyok az ostyát, hogy jusson mindenkinek. Korábban a mogyoródi közösség még egy raklapnyi házi süteménnyel is próbálta az energiát biztosítani a dolgozók számára.

Ezen gasztronómiai adományok mellé négy szentmisét is felajánlott Miklós atya azokért, akik életük veszélyeztetésével járó közszolgálatot látnak el.

A Jóisten áldja meg a nagylelkű adományozókat és minden mogyoródi hívőnek áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk!

a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata és a kórház dolgozói
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT