VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Művészetekkel is gyógyítunk
2020. december 18.

Fazekas Istvánnak, kortárs írónknak van egy zseniális megfogalmazása: „A művészet szerepe most is ugyanaz, mint száz évvel ezelőtt, vagy mint ezer évvel ezelőtt: segít elviselni a bajokat. Az ember természetéhez szinte biológiailag kötődik a költészet, a zene, a festészet és a szobrászat. A művészet a veszteségeket mindig úgy tudja megjeleníteni, hogy abból újabb értékek keletkezhessenek.”

Az idei év hozott lehetőséget a művészeteknek kibontakozni bőségesen. A keretek, korlátok közé bezárt léleknek igen nagy szüksége van távlatokra, színekre, spiritualitásra, közösségre. A művész és a közönség összekapcsolódása soha nem volt ennyire aktuális, ilyen mélységekig régen jutott le a mi nagy magyar közösségünk. Talán kimondhatjuk, hogy nem is élt a mi generációnk még ekkora szomjúságot a szép, az igaz és a magasztos iránt.

Herbély Istvánné Eleonóra, kistarcsai festőnővel évekkel ezelőtt ismerkedtem meg. Akkoriban még vidám, békés napokon vagy hétvégéken barátkoztunk az ecsettel, a vászonnal. Szóba került festés közben az is, hogy kórházban dolgozom. Ő ott jelezte, hogy szívesen segít a beteg embereknek, ha úgy látom, hogy „használható valamire az ő tudása”. Abban maradtunk akkor, hogy ha az élet úgy hozza, mindenképp keresni fogom.

Advent első heteiben megkerestem a művésznőt, mert most az élet pont úgy hozta, és elmondtam neki, hogy van a kistarcsai kórházunkban egy konkrét osztály, ahol a dolgozók nagyon vágynák az osztályukat otthonossá tenni képekkel és egy olvasó kuckóval. Nóri néni rögtön jelezte, hogy szíven találta a kérésünk és körüljárja a lehetőségeiket. Művész barátaival arra a megható következtetésre jutottak pár napon belül, hogy felajánlanak a kórháznak adományba kilenc szép festményt, hogy ezzel is növeljék mind a betegek, mind a dolgozók „jól-létét” a kórház falain belül is.

Advent utolsó vasárnapjára meg is érkezett a kórházba az adomány. Jelenleg az az osztály ugyan zárva van, de remélhetőleg napokon belül megtalálják a helyüket ezek a képek, hogy mire újra élettel telik meg a tér, addigra meleg fogadtatásban részesüljenek a betegek, a dolgozók pedig nagyobb örömmel tölthessék el munkaidejüket, a nehéz körülmények ellenére is.

Ezúton is hálásan köszönjük a művész csoportnak a nagylelkű felajánlást és életükre, munkájukra Isten áldását kívánjuk a kórházlelkészi szolgálat nevében is!

Bálint Brigitta lelkigondozó
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT