VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Otthonteremtő szentmise Covid idején
2020. november 3.

Ősz van, Halottak napja van, s mi csöndesen elzárva létezünk. Nem csupán az évszak melankóliája lassít le, hanem a járvány is határokat szab a fizikai létünknek. De vajon a léleknek hol vannak a határai? Vajon a lelki békénknek is vannak korlátai? Naponta keresgéljük a kérdésekre a választ, de az egyre mélyebb kérdésfeltevéseknél nem igazán jutunk tovább. Elfogadjuk, hogy vannak olyan kérdések, melyekre a földi életünkben nem is kapunk választ. Csupán a kérdezés lehetőségei adottak, melyek remélhetőleg az igazsághoz egyre közelebb visznek.

A Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban lévő betegekért naponta próbálunk kreatívan küzdeni és a régi megélési formákat elengedve igyekszünk újakat keresni és a vezetőséggel, az osztály főnővéreivel hetente, naponta egyeztetve megtalálni a lehetőségeket.

Halottak napi megemlékezésre, találkozásra az ebédlők eléggé alkalmasak, ennek köszönhetően november elején igazi családias körben tartott szentmisét dr. Faragó Artúr atya, szolgálatunk vezetője. Szentmise előtt a betegek meggyújtották elhunytjaikért a kis gyertyákat és a délutáni félhomályban olyan családias volt az együttlétünk, mintha mindannyian odahaza lennénk.

Artúr atya a prédikációjában hangsúlyozta is, hogy nagyon fontos, hogy otthonra leljünk minden körülmények között, még itt a kórházban is. Nem sok minden kell hozzá, hogy az ember biztonságban legyen, hogy nyugalommal gyógyulhasson, de ezt a „valamit” ezt mindenkinek magának kell meg keresnie. Jézus nagyon jó mintákat hagyott ránk, ezek zsigerileg is bennünk élnek.

Nekünk katolikus híveknek a régi szenténekek, a gyertya, a krizantém illata és a szentmisének az atmoszférája megteremti azt a légkört, melyek által még a kórházban is otthon lehetünk. Az ebédlő félhomályában olyan érzésünk volt, amilyen a régi keresztényeknek a katakombák mélyén lehetett: a külvilág veszélyes, a bezártság globális méreteket ölt, ennek ellenére mi mégis örömmel éneklünk, szeretettel önmagunkba és egymásra nézünk, majd magunkhoz vesszük az Úr Jézust, aki életünkben az Alfa és az Omega.

Wass Albert soraival ebben a nehéz időszakban mindenkinek azt kívánjuk, hogy minden körülmények között találja meg az otthonát, a békéjét nap mint nap:

„Otthon az, ahova hazatérsz. Ahol valaki vár este. Ahol ismered a fal kopásait, a szőnyeg foltjait, a bútorok apró nyikorgásait. Ahol úgy fekszel le az ágyba, hogy nem csak alszol, hanem pihensz. Nem csak pihensz, hanem kipihened magad. Kipihened az életet, az embereket, mindent. Ahol otthon vagy, az az otthon. Nem kell hozzá sok… csak egy szoba és egy érzés. Egy egészen egyszerű állati érzés: hogy ma itt élek… És hogy ebben a körülöttem lévő széles, nagy és furcsa világban ez a kis hely nem idegen és ma az enyém. Jól érzem magamat benne. … Ez az otthon. Minden embernek módja van hozzá. ... Ha mindezt érezni tudod: nem vagy otthontalan a világon.”

Bálint Brigitta és Szabóné Szekeres Ildikó
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT