VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Gondolatok az aktuális veszélyhelyzetről
2020. április 22.

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne"-mondja Tamási Áron

Kedves Idős Testvérek!

Most, ebben a veszélyes helyzetben nekünk sorstársaknak bizony otthon kell maradnunk. Nehéz "házi feladatot" kaptunk. Mindnyájunknak át kell alakítanunk a megszokott egyéni világunkat, ezért, ha már valahol otthon vagyunk ebben a világban, ez nem is lesz olyan fárasztó.

Gondoljuk át: Mikor törődtek velünk ilyen sokat? Mikor hívták fel a fiatalok figyelmét, hogy ránk is szükség van? Mikor voltunk ennyire fontosak a modern társadalomnak? Ez a veszélyhelyzet a mi figyelmünket is irányítsa saját magunk felé. Ha ennyire törődnek velünk és fontos az egészségünk, megmaradásunk, túlélésünk, akkor bizony vannak kötelességeink is nemcsak jogaink. Figyeljük a napi híreket! Ne adjunk hitelt az álhíreknek! Csak az "Operatív Törzs" által közölt információkat vegyük hitelesnek! Ha segítségre van szükségünk csak ismerős személytől vagy ismerős közösségtől fogadjuk el! Gondoskodjunk magunkról napi szinten és tartsuk be a higiénés szabályokat, amit korunknál fogva és igényeink szerint úgyis ismerünk (gyakori alapos KÉZMOSÁS, szellőztetés, mozgás, torna lakáson belül)! Vigyázzunk fizikai egészségünkre! Tartsuk be az orvos által felírt gyógyszerek szedését! Lehetőség szerint az ajánlott diéta alapján étkezzünk! Otthon ellenőrizhető állapotunkról vezessünk naplót (vércukorszint, vérnyomás)! Ha valamit nem értünk vagy nem értünk egyet az információval, beszéljük meg olyan személlyel, aki korrekt választ tud adni a kérdéseinkre! Tartsunk rendet a lakásban, hiszen "Rend a lelke mindennek!"

És most elmélkedjünk egy kicsit a szellemi rendről-egészségről. Tegyük tisztába a gondolatainkat. Most olyan életvitelünk van, amit sok tekintetben hatósági utasítás szerint kell követnünk. Ezért nagyon fontos, hogy az elménkben is "otthon" legyünk. Rendezzük át a gondolatainkat, mintha lakberendezők lennénk saját otthonunkban. A szép, üde, kellemes, színes és világos megfogalmazások kerüljenek a látótér közepébe. A "Panaszos Kincsesládánkat" jó lenne egy apró lakattal bezárni és a kulcsot átadni megőrzésre a "Felejtésnek". Erősítsük meg emlékezetünket szép, tartalmas, példás, megnyugtató és humoros emlékekkel. A humor nagyon jó orvosság a szellemi képesség fenntartásához. Adjunk át gyermekeinknek, unokáinknak, hozzátartozóinknak, barátainknak sok szép, tartalmas és tanulságos emléket magunkról, őseinkről, együtt eltöltött kellemes időkről. Éljünk ezekkel a lehetőségekkel most amikor sok otthon eltöltendő időt kaptunk. Így minden napra tudunk magunknak házi feladatot adni, ami több órás elfoglaltságot is biztosít számunkra. Ha elgondolkozunk ezeknek a dolgoknak a megvalósításán, már nem is tudjuk hol van az a bizonyos kulcs és nem is keressük.

Mindezek mellett olvassunk, hallgassunk zenét, tartsuk a kapcsolatainkat. Nemcsak a fiataloknak, hanem nekünk is rendelkezésünkre áll a telefon és az elektronikus szolgáltatás. A birtokunkban levő eszközök információi között is tegyünk rendet. Távolítsuk el azokat az információkat és üzeneteket, amelyek megzavarhatják a szépen kitakarított és rendbe tett elménket. Ne engedjük, hogy eluralkodjon a jól berendezett szellemi otthonunkban a felfordulás. Így tudunk segíteni magunknak és embertársainknak, így már nem is lesz olyan nehéz betartani az előírt szabályokat. Könnyedén maradunk otthon a fizikai lakásunkban is, amivel hozzájárulunk emberéletek megmentéséhez. Kívánok Mindenkinek békés, ISTENTŐL megáldott otthonmaradást abban a reményben, hogy a veszélyhelyzet elmúltával személyesen találkozunk. Imádkozzunk naponta hittel, szeretettel!

Ez a mi igazi HÁZI FELADATUNK!

Ulicsák Éva
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT