VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve
2020. február 12.

A betegek világnapjához kapcsolódóan szentmisét celebrált dr. Faragó Artúr atya, a váci egyházmegye kórházlelkésze és Koplányi János Ferenc lelkigondozó a ludányhalászi Ipolypart Ápoló Gondozó Otthonban és Rehabilitációs Intézetben.

Az intézményben élő ellátottak figyelmesen hallgatták a szentleckét és az evangélium tanításait, egyetértve azzal, hogy a tisztálkodás hozzátartozik mindennapjainkhoz, de nemcsak a környezetünk és a külsőnk tisztasága fontos, hanem a szívünk és a lelkünk tisztasága még fontosabb.

Jézushoz kapcsolódva illetve közeledve szívünk békességet, türelmet, kedvességet, örömöt, szelídséget és jóságot nyer. A betegek szentségének kiszolgáltatása fontos számunkra, hiszen keresztény emberként testi-lelki enyhülést kapunk Istentől, megerősít bennünket hitünkben. Köszönjük Szita Tamásné Magyar Andrea ének- és gitárkíséretét és az Árpádházi Szent Erzsébet Kórus énekét, mellyel meghittebbé tették a szentmise hangulatát.

Révfy Péterné, szociális munkatárs


Tisztaság

A világot mindig saját szemüvegünkön keresztül szemléljük. De hogy ez a kép tiszta-e? Azt csak a jövő mutathatja meg. Csak keveseknek adatik meg a tisztánlátás képessége. Szerintem az ilyen emberek azok, akik képesek megalkuvás nélkül élni. Szerintem titkon minden emberben megvan az igény erre a képességre. Mert mi is a tisztaság? Elkoptatjuk ezt a szót. Minden nap folyamatosan arra törekszünk, hogy tisztaság legyen körülöttünk és bennünk, mert ez egy összetett fogalom. Elménk, gondolataink, éberségünk, létünk, környezetünk, mind kevesebb a hiánya miatt. A törekvés kisebb, nagyobb sikerekkel jár, de addig azonban, amíg igazán igyekszünk nem süppedünk el a tétlenség mocsarában. Istenem add, hogy a törekvés hasznos lehessen, a szó termő talajra lelhessen, hogy nemes cél eszközét megtalálja... Csak így lehet esély arra, hogy megmentsük azt a világot, amelynek létét olyan természetesnek vesszük, s nem vesszük észre, hogy milyen nagy érték ez nekünk. Itt az ideje, hogy a hála, ne csak üres visszhang nélküli szó legyen. Egy emberből, millió lehet, mert egy ember hangját csak ketten hallják, de kettőét már többen, s egy tucatét... Soha ne becsüld le a tisztaság értékét, mert ő becsül le téged.

Reni

© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT