VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


A szíved felviszi az égig
2019. december 20.

Karácsony előtt, Betlehem felé jártunk angyalok, pásztorok kíséretében, december 19-én a magyarnándori iskolásokkal és tanáraikkal. A krónikus osztályok betegeinek, hozzátartozóiknak, dolgozóinak odaadó figyelme, könnyei, kedvessége valami megmagyarázhatatlan hangulatot adott ezekben a ködös napokban. A gyerekek betlehemes játéka, éneke vitte a jó hírt: Megváltó születik! A hordozható betlehemet egy pásztorfiú bevitte azokhoz a betegekhez is, akik állapotukból adódóan már nem tudnak járni. Szívszorító volt látni, de egyben felemelő is, ahogyan megsimogatták, vagy beszéltek a jászolban fekvő Kisjézushoz. Hogy mennyire mélyen érintette őket, abból lehet tudni, hogy könnyes szemmel köszönték meg a fiataloknak, hogy eljöttek hozzájuk, rájuk is gondoltak. Ajándékot is hoztak, egy kis csomagot, amiben saját színezésű kis képek, édességek, mandarin, karácsonyfadíszek voltak. Mind a betegek, mind a dolgozók részesültek a meglepetésben. A balassagyarmati Dózsa iskola diákjai is készítettek képeslapokat, hitoktatójuk rendszeresen biztosítja ezt a lehetőséget számunkra, amit hálásan köszönünk nekik is.

Hálásak vagyunk az önkéntes beteglátogató kollégáinknak is, akik egész évben hűségesen szolgálnak a betegek között, és a mai napon is számíthattunk a segítségükre!

Öröm és hála, hogy szolgálhatunk, és vihetjük az Örömhírt! Köszönet minden jóakaratú embernek!

Túrmezei Erzsébet: Gyertya (részlet)

Míg egy szép angyalénekes, 
halk estén Betlehembe értem, 
s fel nem ujjongtam: „Most már értem, 
Most már tudom, miért is élek 
ezen a nagy sötét világon: 
hogy világítson kicsi gyertyalángom 
előre, Betlehem felé 
és megváltatlan, Megváltóra váró, 
sok emberszív dobbanjon meg belé.”

Kis karácsonyfagyertya. Szép fehér. 
Felül törött. Talán semmit se ér. 
De ha zöld fenyőről ragyog rád, 
a szíved felviszi az égig, 
az eget meg lehozza hozzád.

December 20-án folytattuk Jézus születésének hírüladását. A betegek s az őket ápolók, mind-mind kedvesen és szeretettel fogadtak bennünket. Volt ahol meglepetést okoztunk, volt ahol meglepetést okoztak nekünk. Alig pár hónapos hármas iker babák közül az egyik kicsike olyan figyelmesen hallgatott bennünket, hogy igazán meglepődtünk rajta az anyukájával együtt, s gyönyörködtünk bennük, milyen csoda, háromszoros öröm. Aztán az udvaron fájdalmában, hangosan síró fiatal lány, aki ma veszítette el az édesapját. Megrendített bennünket, hogy sokaknak a karácsony fájdalmakkal teli ünnep. Mélységekben és magasságokban járunk a szolgálatunk során, csendben, elgondolkodva ballagtunk tovább.

Közel hatvanan vettünk részt a pszichiátrián, a délután 14 órakor kezdődő ünnepségen. Betegek, dolgozók közösen. Az előző hetekben adventi gyertyagyújtással, énekléssel vártuk a közelgő ünnepet. Ma a betegek és dolgozók Jézus születését elevenítették meg, közösen énekeltünk,  a balassagyarmati főplébánia káplánja, Kovács Zsolt atya beszéde tette még szebbé a közös ünneplést. Előkerültek a finom diós-mákos bejglik, a finom meleg narancsos tea, melynek már évtizedes hagyománya van itt az osztályon, a gondoskodás eredményeképpen. Hálásan köszönünk mindent, hála és köszönet az együtt töltött időért.

Dicsőség a magasságban Istennek! Békesség a földön az embereknek!

Áldásokban gazdag karácsonyt és reményteljes újévet kívánunk!

Mák Noémi, Szitáné Andi lelkigondozók
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT