VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Krisztus a kórházban is király
2019. november 24.

Prohászka Ottokár püspök „Hiszek a szeretet végső győzelmében” gondolata a kórházi fájdalmak között nagyon reményteli, keresztényként erőforrásként értelmezhető.

Krisztus király ünnepét megelőző szombaton, november 23-án, a Kórházlelkészi Szolgálat közreműködésével a Pest Megyei Flór Ferenc Megyei Kórház is csatlakozott az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő világméretű szentségimádáshoz. Ez annyit jelent, hogy a kistarcsai kórházban, a betegekkel és a dolgozókkal igencsak egy királyi országban jártunk: a szokásos szombati szentmise után mi is bekapcsolódtunk ebbe a szentségimádásba, hogy meglássuk s megtapasztaljuk Jézust, a „láthatatlan Isten képmását”.

A szentmisét dr. Faragó Artúr kórházlelkész végezte, aki kórházi környezetűre formált szentbeszédében kifejtette, hogy kivétel nélkül mindenkinek szívátültetésre lenne szüksége: Jézus szívét jó lenne mindenkibe átültetni. Ezzel a krisztusi szívvel lenne jó gondolkodunk s éreznünk, hogy igazán boldogok lehessünk, és teljes életet élhessünk. Krisztus Király országa már itt a földön is megvalósulhat: , ha Jézus szívével éljük a mindennapjainkat és a betegségből is általa próbálunk gyógyulni. "Mert az Isten országa köztetek van." (Lk17,21)

A szentmise utáni szentségimádásban hatalmas erőt adott mindannyiunknak az a tudat, hogy a mai napon szerte a világon több tízezren ugyanúgy imádkoznak az Oltáriszentség előtt, mint mi. Jó érzés volt a “Nagy Krisztusi Közösség” tagja lenni, akárcsak egy óra hosszában is. A monstranciánkba egy megtört ostya darab került, a szentmise nagy ostyájának egy kis darabja, ezzel is szimbolizálva a kórházi kiszolgáltatottságot, a mély fájdalmakat.

Sillye Jenő jól ismert dalával kívánunk mindenkinek egy krisztusi lelkülettel átitatott készülődést, hogy karácsonykor, amikor Krisztus emberként érkezik közénk, királyként üdvözölhessük és szívvel-lélekkel örülhessünk Neki! Mert azért jön közénk, hogy minden rossztól megoltalmazzon minket, mert Ő egy ilyen király!

Szabóné Szekeres Ildikó és Bálint Brigitta lelkigondozók

 

Volt egyszer egy király,


ma is él, köztünk jár.
Országát ne keresd
térképeid felett.

Hintója sose volt,
mindig csak gyalogolt,
szolgákat nem akart,
szolgálni Õ akart.

Volt egyszer egy király,
földre jött, közénk állt.
Mindenkit szeretett,
senkit meg nem vetett.

Tanított tereken,
hegytetőn, réteken,
ételt, italt adott,
beteget gyógyított.

Volt egyszer egy király,
velünk élt, köztünk járt,
az emberek gyűlölték,
elfogták, megölték;

Feltámadt, visszatért,
negyven nap köztünk élt,
győzött a szeretet,
halálból élet lett!

Elment a jó király,
de országa nyitva áll.
Hallgasd a csend szavát,
s meghallod hívását.

Õ soha nem hagy el,
szólj csak, és átölel,
tán észre sem veszed,
úgy fogja két kezed!
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT