VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Kórházkápolnában ünnepeltünk
2019. szeptember 20.

2019. szeptember 18-án ünnepeltük a pásztói Margit Kórház kápolnájának búcsúját, a Szent Kereszt felmagasztalását. A kórház kápolnája 2011. okt. 14-én lett felszentelve. Dr. Varga Lajos, akkori pásztói plébános, későbbi váci segédpüspök, a kórház vezetése, a város polgármestere együtt álmodták meg, és hozták létre. A berendezést Mészáros András és Hummel Gizella iparművésznő tervezte és készítette.

Már napközben is hívogattuk a misére a betegeket, ahogy minden héten szoktuk, felmérve ki az, aki szentségekhez szeretne járulni, de nem tud feljönni a misére, ki kér segítséget a feljutáshoz és ki az, aki csak útmutatást kér.

Kantár Norbert atya már a 17 órai kezdés előtt megérkezett a kórházba, hogy legyen elég idő az osztályokon felkeresni és szentségekkel ellátni, azokat a betegeket, akik ezt kérték. Nagyon megindító látni a betegek arcán az örömet, megkönnyebbülést, amikor leteszik sokszor sokéves terheiket, és megáldozva magukhoz fogadják az Urat. Ahogy az Eucharisztikus Kongresszus imájában nagyon jól van összefoglalva: Ő Urunk és Mesterünk, Barátunk és Táplálékunk, Orvosunk és Békességünk. A kórház az a hely, ahol átgondoljuk életünket, átértékeljük mi a fontos, melyek azok a szeretetkapcsolatok, ahonnan erőt meríthetünk, az életúton merre szeretnénk tovább haladni.

A 17 órai mise kezdésre az önkéntes beteglátogatók a kórházból felkísérték a betegeket, a közeli idősek otthonából pedig Dávidné Marianna mentálhigiénés dolgozó kísérte át a lakókat. Kantár Norbert káplán atya szentbeszédében kiemelte, hogy a kereszt mindannyiunk életében jelen van, fontos hogyan éljük meg. Azért mert keresztények vagyunk, az nem azt jelenti, hogy gondtalanul, bajok nélkül élünk. A szenvedés kortól, nemtől függetlenül mindenkire rászakad. A betegek sokszor példát adnak nekünk, akár a gyerekek is, ahogy egy hittanos kisfiú, aki súlyos cukorbeteg, tisztában is van a betegségével, de az egyik legéletvidámabb gyerek az osztályban. Sokszor elszégyelljük magunkat, mi az én bajom hozzá képest, és ő mégis tud örülni, értékeli az életet. Kérjük az Úr segítségét a kereszthordozásban, hagyjuk, hogy a kereszt átalakítsa, átformálja életünket, segítségével közelebb kerülhetünk Istenhez.

Szeretném megköszönni Zahar Béla plébános és Kantár Norbert káplán atya szolgálatát, akik mindig készséges lelkülettel jönnek a betegekhez a kórházba, valamint az önkéntes beteglátogatók: Séberné Marika, Vargáné Ibolya és Huber Kati szolgálatát, akik kitartóan, hétről, hétre jelen vannak a kórházban segítve a betegeket.

Jagicza Józsefné Gabi
kórházi lelkigondozó
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT