VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Gyorsan elszaladt a nyár
2019. szeptember 12.

Gyorsan elszaladt a nyár, ami a szabadságok, a feltöltődések ideje is. Önkéntes beteglátogatóink megújult erővel érkeztek a Jávorszky Ödön Kórház rehabilitációs osztályára, ahol zenés áhítatunkban most Kalkuttai Szent Terézre emlékeztünk.

Teréz anya 1910-ben született Szkopjéban, Macedóniában. 1928-ban belépett a Loreto Nővérek szerzetébe Dublinban. Indiába küldték, ott végezte el a noviciátust. Kalkuttában a St. Mary Iskolában tanított 1931-től 1948-ig. Ekkor hagyta el a Loreto kongregációt, hogy megalapítsa a Szeretet Misszionáriusainak szerzetét. Legfőbb küldetése a szegények legszegényebbjeinek szolgálata volt. Sokféle kitüntetésben részesült. 1979-ben Nobel-díjat kapott. 1997. szeptember 5-én bekövetkezett halála után hamarosan megindult szentté avatási eljárása. 2003-ban II. János Pál pápa boldoggá, 2016-ban Ferenc pápa Rómában szentté avatta.

Kalkuttai Szent Teréz egész életét a nyomorban élőknek szentelte. Küldetése az volt, hogy enyhítse a szegények szenvedését, és átélve küzdelmeiket és fájdalmaikat, közösséget vállaljon velük.

Teréz anyát méltán tekinthetjük szolgálatunk példaképének! Ezért is tartottuk fontosnak, hogy a halálának és szentté avatásának évfordulójához közel megálljunk egy kicsit és betekintve élete történetébe, gondolatait és a hozzájuk kapcsolódó dalokat hallgatva békességet közvetítsünk a betegek felé.

Az áhítat végén Teréz anya „A legszebb a világon” című írását vehették kézbe a betegek és vihették magukkal kórházi szobájukba, hogy ott újból feltehessék maguknak kérdéseit és elmélyíthessék magukban a hitet, boldogságot, optimizmust sugárzó válaszokat, amik belső erőforrásként segíthetik őket kórházban tartózkodásuk idején.

 

Teréz Anya
A legszebb a világon

A legszebb nap?
A ma.

A legnagyobb akadály?
A félelem.

A legkönnyebb?
Tévedni.

Minden rossz gyökere?
Az egoizmus, az önzés.

A legszebb szórakozás?
A munka.

A legveszedelmesebb vereség?
A bátorság hiánya.

A legjobb tanítók?
A gyermekek.

A legszükségesebb szükségszerűség?
Önmagamat ajándékozni.

Mi boldogít a legjobban?
A másik embernek hasznára lenni.

A legveszedelmesebb hiba?
A rossz kedélyállapot.

A legközönségesebb érzés?
A bosszú és a gyűlölet.

A legszebb ajándék?
A megértés, az együttérzés.

A nélkülözhetetlen?
Az otthon, a valahová tartozás.

A jóleső érzés?
A belső béke.

A legjobb megoldás?
Az optimizmus.

A legnagyobb megelégedettség?
Az elvégzett kötelesség.

A legnagyobb erő a világban?
A hit.

A legfontosabb emberek?
A szülők.

A legszebb a világon?
A SZERETET.
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT