VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Öröm volt vendégül látni Teréz anyát a szolnoki MÁV Kórházban
2019. június 12.

A szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet Teréz anyának ajánlott imaszobája kapcsán az egészségügyi intézmény egy Kalkuttai Szent Terézről szóló vándorkiállításnak adhatott helyet a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata szervezésében. Szolgálatvezetőnk, dr. Faragó Artúr atya segítségével 2019. máj. 30. és jún.11. között tablókiállítás formájában nyújtott lehetőséget a lelkigondozói szolgálat arra, hogy mind a kórház dolgozói, mind a betegek és hozzátartozóik, de a városból ellátogató érdeklődők, illetve katolikus, valamint más felekezetű közösségekből bejövők is közelebb kerülhessenek Teréz anya szellemiségéhez.

Mivel az egyházmegye területén lévő többi kórházhoz hasonlóan a szolnoki MÁV Kórházon belül is 15. éve jelen van a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata, és ebben a kórházban Teréz anyáról kaphatta a nevét az imaszoba is, így sokak számára megindító volt, hogy az albán származású, 1979-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett, majd halála után a Vatikán által 2003-ban boldoggá, 2016 szeptemberében pedig szentté avatott római katolikus Kalkuttai Teréz (1910-1997) szerzetesi élete és munkássága, valamint az általa alapított Szeretet Misszionáriusai rend tevékenysége még Pünkösd ünnepe előtt megörvendeztethette itt tisztelőit.

Köszönet az idelátogatóknak és mindenkinek, aki elmélyülni kívánt a kiállítás megtekintése és a kórházlelkészi szolgálat által összeállított Teréz anyás idézetgyűjtemény tanulmányozása során. Artúr atyával és önkéntes beteglátogató segítőimmel együtt bízunk abban, hogy mindenki el tudott magával vinni valami olyan gondolatot, lelki mankót, ami Teréz anya üzenetén át a saját személyes hitéletébe is beépülhet és segítségére lehet.

Nagyon nagy szükségünk van az ilyen személyes törődést, alázatot, Krisztus iránti szeretetben és odaadásban példát mutató szentekre - ahogy egyik látogatónk fogalmazott -, hiszen gyakori a mai világban a hitbéli és az emberség terén mutatott közömbösség, amit a betegségében kiszolgáltatott emberek intenzívebben érzékelnek. Számukra a jó példák, az odaadásban jeleskedők a biztosítékai annak, hogy van még emberség, alázat és irgalom.

„A testi betegségekre ott vannak a gyógyszerek, de a magányt, kétségbeesést és reménytelenséget egyedül a szeretet képes meggyógyítani. Sokan vannak a világban, akik egy darabka kenyérre éheznek, de még többen olyanok, akik csak egy kis szeretetre.”

Teréz anya eme gondolatával köszönjük, hogy vendégül láthattuk ezt a kiállítást, s kívánjuk, hogy minél többeknek nyújtson máshol is lelki élményt és töltekezést!

Dénesné Hédi, lelkigondozó

 
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT