VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Életem legfontosabb viselkedési szabályai
2019. május 8.

Évek óta minden tavasszal nekiveselkedem, hogy személyes hitvallást, valamilyen krédót fogalmazzak. Fiatalabb koromban hosszú oldalakat írtam tele, igyekeztem, hogy az élet minden területére kitérjek, nehogy kihagyjak bármit is. Az eredmény rendszerint úgy festett, mint valami Legfelsőbb Bírósági Határozat, mintha a szavak segíthetnének megtalálni az élet értelmét.

Ezek a tavaszi krédók egyre rövidebbek lesznek, néha kritikus hangvételűek, néha szórakoztatóak, máskor unalmasak – de azért továbbra is gyártom őket. Nemrég elhatároztam, megpróbálom egy oldalon összesűríteni mondandómat, annak ellenére, hogy tudom, milyen naivan idealista ez a vállalkozás.

A tömörségre ihletést egy benzinkútnál kaptam. Sikerült egy régi tragacs tankját magas oktánszámú, extra-szuper benzinnel teletöltenem. Szegényke nem tudott megbirkózni vele és teljesen megbolondult – a kereszteződéseknél köhögött, a lejtőkön füstöt okádott. Megértettem. Az én agyam, az én szellemem is így viselkedik időnként. Túl nagy töménységű információ, és ÉN is meghibbanok és köhögök a kereszteződéseknél, ahol életre szóló döntéseket kell meghoznom, és mindig vagy túl sokat tudok, vagy túl keveset. A tudatos élet nem majális.

Rájöttem akkor, hogy többé-kevésbé tudom már, amit az értelmes élethez tudnom kell. Hidd el, nem olyan bonyolult dolog ez. TUDOM, már régen tudom mindezt. De hogy eszerint is éljek – nos, az már kérdés. Íme, az én törvényeim gyűjteménye:

Életem legfontosabb viselkedési szabályait egytől egyig az óvodában sajátítottam el. Az egyetemen a bölcsesség nem volt különösebb érték, az óvodában annál inkább. Íme, amit tanultam:

Ossz meg mindent másokkal!
Ne csalj a játékban!
Ne bánts másokat!
Mindent oda tégy vissza, ahonnét elvetted!
Rakj rendet magad után!
Ne vedd el a másét!
Kérj bocsánatot, ha valakinek fájdalmat okoztál!
Evés előtt moss kezet!
Húzd le a vécét!
A frissen sült sütemény és a hideg tej tápláló!
Élj mértékkel! Mindennap tanulj, gondolkodj, rajzolj, fess, énekelj, táncolj, játssz és dolgozz egy keveset!
Délutánonként szundíts egy keveset!
A nagyvilágban óvatosan közlekedj, fogd meg a társad kezét, és ne szakadjatok el egymástól!
Ismerd fel a csodát! Ne feledd a magocskát a műanyag pohárban: a gyökerek lefelé terjeszkednek, a növények felfelé, és senki nem tudja pontosan, mindez hogyan van, de valamennyien hasonlóképpen élünk.
Az aranyhalak, a hörcsögök, a fehér egerek, még a magocska is a műanyag pohárban – mind meghalnak egyszer. Mi is.
És emlékezz a Dick és Jane könyvekre és az első szóra, melyet megtanultál - a legfontosabbikra -: NÉZD.

Minden fontos dolog bennük foglaltatik. A szeretet és az alapvető higiénia. Az ökológia, a politika, az egyenlőség és az értelmes élet.

Válaszd ki bármelyik pontot, fordítsd le bölcs felnőtt szavakra, és alkalmazd családodra, kormányodra, munkádra, egész életedre – meglátod, bölcsnek és igaznak fogod találni.

Gondold csak el, mennyivel jobb volna a világ, ha összes lakója süteményt és tejet uzsonnázna minden délután három órakor, aztán pedig fogná a plédjét és szunyókálna egy keveset. És milyen jó volna, ha az összes kormány oda tenne vissza mindent, ahonnét elvette, és rendet rakna maga után.

És akárhány éves is vagy, még mindig érvényes a szabály: a nagyvilágban fogd meg a társad kezét, és ne szakadjatok el egymástól.

Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes (részlet)
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT