VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Erő a hóban, meleg a fagyban
2019. január 10.

Igazi téli napokat élünk: esik a hó, fagyos minden és a nap fényét csak akkor látjuk, melegét is akkor érezzük, ha felemelt fővel s tekintettel járunk. Ehhez viszont tudatosság kell. És hit. Hit Istenben, aki nem hagy akkor sem magunkra, amikor aktuálisan semmi konkrét tapasztalatunk nincsen a melegről, a fényről. Ezekben az időszakokban többnyire mindenkinek úgy indulnak a szolgálati napok, hogy meg kell küzdeni a kórházba bejutással és a különféle útviszonyokkal. Nem beszélve arról, hogy a kinti fagyok a lelki szárazságokat is eredményezik.

Az önkéntes beteglátogatók csoportjával a kistarcsai Flór Ferenc Kórházban egy kis melegedésre, töltekezésre jöttünk össze. Nosztalgiás délutánra hívtunk össze a csoport azon tagjait, akik nem bokatöréssel, lábsérüléssel vagy egyéb gyengeséggel feküdtek otthon. Szerettük volna, ha úgy indul az új év, hogy egy kicsit visszatekintünk, gyönyörködünk azokban az ajándékokban, amit kaptunk az előző évben és tervezgetni is próbáljuk az idei évet. Az elmúlt év fényképeit zenei aláfestéssel egy kis cukrászdás hangulat által újra átéltük, örültünk az ajándékoknak, amiket kaptunk.

Szilveszterkor egyik hálaadó szentbeszédben hallottuk azt a gondolatot, hogy azokért a dolgokért kell hálát adnunk, amikre nem is emlékszünk, mert azokban az eseményekben nem a mi ügyességünk, hanem a kegyelem működött. Megnyugtató azzal a tudattal indulni az új évben, hogy a hóban, a fagyban nem a hideg győz, hanem az fény és az erő. A hargitai fenyők a roskadozó hó alatt a nagyon jó tanítók, mondhatni a legjobb példák nekünk kórházi lelkigondozóknak, önkénteseknek: a szenvedés látványa, a halál tapasztalata nem szabad elriasszon minket a beteglátogatás szolgálatától. Fontos, hogy egymást megerősítsük, aki gyengébb, az merítsen erőt attól, aki egy kicsit jobban van és mindannyian tudatosan kell a Jóistenbe kapaszkodjunk a nehezebb napokban.

Albert Camus gondolatának őszinte átélését kívánjuk mindenkinek, aki a csöndben és a hidegben nem érzi még ereiben a tavasz közeledését: "A legnagyobb télben tanultam meg, hogy a legyőzhetetlen nyár lakozik bennem."

Szabóné Szekeres Ildikó és Bálint Brigitta, lelkigondozók

© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT