VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Ó jöjj, ó jöjj Üdvözítő
2018. november 28.

November 27-én adventi gyertyagyújtásra készülődtünk a pszichiátriai osztályon. Elkészült az adventi koszorú, összerendeződtek az énekek, az elmélkedések. Ismét itt van az idő, amikor készíthetjük a lelkünket karácsonyra. Többen meglepődtek, hogy „mennyire repül az idő”!

Gondolkodtam, keresgettem, mi az, ami segítség lehet a készületben, ráhangolódásban? A foglalkoztatós nővérrel, Klárival keresgéltünk, s abban maradtunk nagyon egyszerű, s életszerű olvasmányokat fogunk felolvasni. Az énekek segítettek ráhangolódni az alkalomra, a felolvasott elmélkedésekre. Beszéltünk arról, hogy mit jelent az advent, szó szerint, de mit jelent számunkra? A felkészülés, rendrakás idejét. S eszembe jutott, egy plébániai ifjúsági hittan, amikor az atya „rumlis” szobával fogadott bennünket. Megkérdezte, milyen benyomásunk volt, amikor beléptünk? Mi elmondtuk a negatív meglátásainkat, s erre azt mondta, adventben a „rumli” felszámolása a cél, lelki értelemben összerendeződni, gyakorlatban például elmenni gyónni. S ez a kép annyira megmaradt bennem, hogy minden adventkor eszembe jut a „rumlis nappali” képe, s magamba tekintek, nekem miket kell magamban, környezetemben összerendeznem?

Az alkalom végén a betegek vihettek magukkal, gyónási lelkitükröt, szeretet újságot, s adventi elmélkedéseket, adventhez kapcsolódó „feladatokat” tartalmazó „lapokat”, ezzel is segítve, hogy könnyebben menjen a felkészülés, legyenek támpontok. Karácsonyig minden héten összejövünk, s remélhetőleg össze is rendeződünk…

Szitáné Andi, Balassagyarmat
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT