VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Szentmise a ludányhalászi intézetben
2018. november 14.

November 14-én, szerdán, az otthon nővérei és lakói szentmisére készülődtek. Mikor beléptem az ajtón, ismerős arcokkal találkoztam, köszöntöttük egymást. Volt, aki tudta, hogy ma „ünnep” van, mert mise lesz, jön Artúr atya! Volt, akinek „akkor esett le”, amikor meglátott gitárral a kezemben.

A nővérek minden alkalommal szívélyesen és kedvesen fogadnak. S magamban elcsodálkozom, hogy több évtizedes szolgálat után is, kihívásokkal teli hétköznapokkal a hátuk mögött, derűsek, lendületesek is tudnak lenni. Az udvaron áthaladva, a hangos köszönések mellett, azért a konfliktusok hangjai is kiszűrődnek, s így van ez rendjén, mentálisan sérült lakók között járunk az élet számukra is gondokkal teli.

Lassan elkezdődik a szentmise, hangolódunk, éneklünk, már alakul a létszám is. Az olvasmányokat a foglalkoztatós nővérek szokták olvasni, mindig lehet rájuk számítani. S ők azok, akik az osztályos nővérekkel együtt, a lakókra is ügyelnek.

Lukács evangéliumából a tíz leprásról szóló részt hallhattuk. Faragó Artúr atya prédikációjában arról beszélt, hogy Jézus idejében milyen következményei voltak annak, ha valakiről kiderült, hogy beteg, leprás. Kiküldték a közösségen kívülre, nem lehettek a többiek között. A mi életünkben is lehetnek hirtelen betegségek, és akkor Istenhez fordulunk, hogy segítsen! Elkezdünk Hozzá imádkozni, még azok is, akik eddig távol voltak. Jézus nem kérdezi meg a leprásoktól, hogy milyen imákat ismernek, mit szoktak imádkozni, egyszerűen meggyógyítja őket. Megtapasztalhatjuk Isten jóságát, emberszeretetét. Tanulságos az elbeszélésben, hogy a tíz leprás közül csupán egy ment vissza megköszönni a gyógyulást. Nagyon fontos, hogy hálásak legyünk, tudjunk köszönetet mondani. Isten a másik emberen keresztül segít nekünk, kézen fog, vezet. Istennek adjunk hálát, az Övéi vagyunk! Ez figyelmeztessen bennünket, hogy ne felejtsük elmondani hálánkat, köszönetünket.

Köszönet és hála minden segítségért, jó szóért, figyelmességért!

Szitáné Andi
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT