VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Meghitt Karácsony a kistarcsai kórház falai között
2013. december 31.

Évről évre azok a kórházunkban fekvő betegek, akik Karácsonyra nem mehetnek haza, különleges figyelmességben részesülnek ezekben a lelkileg is nehéz napokban. Fiatal zenészekkel és énekesekkel szobáról szobára járva próbáljuk ilyenkor melegebbé varázsolni mindenkinek az ünnepet.

Az idei évben, december 23-án került sor erre a lélekemelő alkalomra, és nagyon szép számmal jöttünk össze. A sülysápi, és kistarcsai fiatalok idejüket, zenei tudásukat, gyönyörű hangjukat, kedvességüket és lelki szépségüket ajándékozták ezen a délutánon a betegeknek.

A kórház tanács termében gyülekeztünk, a zenészek behangolták hangszereiket, kicsit összehangolódtunk és egy közös imával indultunk útnak. Mivel sokan voltunk, ezért három csoportra oszoltunk és ezáltal az egész épület zengett a „Mennyből az angyal”, a „Fel nagy örömre ma született” és a közismertebb karácsonyi énekektől. Nem volt olyan beteg, akit a gitár, a fuvola és a hegedű hangja már önmagában is ne indított volna meg… A személyzet is nagyon készségesen segítette ennek az alkalomnak a létrejöttét, ugyanis mivel tudták előre, hogy érkezünk, ezért a betegek körüli teendőket ehhez igazították. A nővérek nagy része velünk együtt énekelt és bizony olyan is volt, aki fogta a betegei kezét közben. Éneklés után minden beteg egy kis ajándékot is kapott: betlehemes képet, szaloncukrot és újságot. A gödöllői premontrei iskolában Rehák Júlia tanárnő nagylelkűségének köszönhetően, immáron második éve, a gyerekek karácsonyi képeket rajzoltak a mi betegeinknek, ráírva, hogy „Jobbulást, Gyógyulj meg, Boldog Karácsonyt „stb. Szavakba nem is foglalható, hogy ezek a kis figyelmességek milyen sokat jelentenek a beteg embereknek Karácsonykor.

Amikor végeztünk az énekléssel, a tanácsteremben egy terített asztal várta a lelkes csapatot, amit a kórház élelmezési osztálya készített elő nekünk: süteménnyel, csokoládéval és üdítővel ünnepeltünk. A fiatalok lelkileg nagyon sokat kaptak ettől az élménytől, jó volt megtapasztalnunk azt, hogy az öröm kölcsönös, nemcsak mi adunk, hanem a betegek is nagyon sok kincset adtak anélkül, hogy ők azt észrevették volna. Abban is maradtunk a csapattal, hogy „jövőre ugyanekkor, ugyanitt!”

A Jóisten fizesse meg mindenkinek a nagylelkű szolgálatát!

Bálint Brigitta, Szabóné Szekeres Ildikó lelkigondozók
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT