VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Táncolva gyógyulgatunk Kistarcsán
2018. január 31.

" Az orvoslás meggyógyítja a lelket a testen keresztül,
A zene viszont a testet a lelken keresztül."

Ezekre a fönti gondolatokra építkezve és Rehabilitációs osztályunk igényeit figyelembe véve jutottunk el dr. Barta Zsuzsanna főorvos asszonnyal összedolgozva, addig a vágyig, hogy a téli fagyokat, a bénult tagokat jó lenne egy kis zenés tornával is oldogatni. Így esett a választásunk dr. Masát Orsolya ritmus- és táncterápiás szakemberre, aki egyszerre ért a zenéhez és az orvosláshoz, ugyanakkor nagyon szívén viseli a rehabilitációs gyógyításra szoruló betegeknek nemcsak a testét, hanem a lelkét is.

Január 29-én, hétfőn délután fél kettőkor a rehabilitációs osztály ebédlője „táncteremmé” alakult át, amire a gyógytornászok által kiválasztott betegek olyan lelkesen sétáltak ki, mintha előre tudták volna, hogy ez az alkalom nekik nagyon jó lesz. A délelőtt kézbe adott meghívók által egy különleges napnak érezték ezt a farsangi délutánt.

Orsolya doktornőt a főorvos asszony nagy szeretettel köszöntötte és bevezetésként a betegeinek elmondta, hogy maga is mélyen hisz abban, hogy a zene olyan mélységekig képes eljutni, ahová se a torna, se a lelkigondozás nem képes. Látszott a betegeken, hogy nagyon figyelik, alaposan fürkészik a két doktornő bevezető lelkiségét, őszinte és nyitott habitusát.

A felvezetés után perceken belül elindult a zene és lassacskán elindultak az első mozdulatok. Nem volt túl nehéz összehangolódnunk, mert mindannyian „ugyanabban a székben ültünk”. Egységessé váltak mozdulataink, a mosolygós tekinteteink és a kitörő nevetések által öt percen belül azonos szintre került a beteg, a gyógyító személyzet, a lelkigondozók és a foglalkozást vezető doktornő is. Ettől kezdve csak léptünk és mozdultunk jobbra-balra, fel és le; elidőztünk a zene árnyalataiban, kombináltuk a mozgásokat a ritmusokkal és a csoport dinamikájára is igyekeztünk figyelni, hogy le ne szakadjunk a közösség „erejéről”.
Néha a babzsákok leestek, a szalagok elröpültek, a fa rudacskák elveszítették a ritmust, de egy nagy kacaj mindig visszatérítette a csoportot a dob ritmusához.

Úgy elszaladt az egy órás táncterápia, mint a kisgyerekek ideje a játszótéren… Nem volt olyan szem, legyen az kék vagy barna, ami nem ragyogott a végén. Nem volt végtag, ami úgy zárta a táncot, hogy nem mozgott, de a legnagyobb öröm az volt, hogy a mosolygást senki nem bírta abbahagyni: lelkileg mindenki fiatallá vagy gyerekké vált. Még minket, gyógyítókat is teljesen magával ragadott Masát doktornő fiatalos és lelkes jelenléte.

Köztudott, hogy a tánc fejleszti a kognitív készségeinket, fejleszti a fizikai képességeinket, kreatív, közösséget teremt és örömöt ad, de hogy a fagyos tagokra milyen jó terápiás hatással van, ezt ebben az órában szemmel láthattuk, tapasztalhattuk.

Hálás köszönettel tartozunk:

  • Dr. Masát Orsolya táncterápiás doktornőnek, hogy ezzel a szép élménnyel gazdagított és gyógyított
  • Dr. Barta Zsuzsanna főorvos asszonynak a nyitottságáért és a jelenlétéért
  • az osztály dolgozóinak, akik előkészítették és végig segítették az alkalom létrejöttét, főként azoknak, akik maguk is beültek a táncolók körébe

Reméljük, hogy azok a betegek, akik ezt az örömöt átélték, fognak tudni ezekre az élményekre támaszkodni a későbbiekben is.

Szabóné Szekeres Ildikó és Bálint Brigitta, lelkigondozók
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT