VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Szabadítsuk ki a karácsonyt!
2017. december 23.

Minden évban nagyon várom, hogy advent legyen. Szívem szerint megállítanám az időt! Főleg azokban a napokban, amikor a kórházban az osztályokon végigjárunk a kórtermekben, egy ének, egy vers. Megtisztelő, s megható, amikor a betegek velünk énekelnek, s kérik, ne menjünk még. Az egyik kedves beteg hozzátartozója mondta: „Apu azt mondta, Betlehemben járt.” Egy beteg, aki az egyházban szolgált, s most nagyon súlyos állapotban van, ott jártunkkor velünk énekelt, s kérte, hogy még énekeljünk! Megható érzés volt visszahallani, hogy „Betlehemben járt”.

A pszichiátrián december 22-én lett megtartva a  karácsonyi ünnepség. Azokkal a betegekkel ünnepeltünk, akik a kórházban töltik az ünnepnapokat. Lotharideszné Klári foglalkoztatós nővér vezetésével a betegek karácsonyi pásztorjátékot adtak elő. Molnárné Tóth Erzsébet református lelkészasszony ünnepi beszédében elmondta, hogy a karácsonyi üzenet lényege, hogy Isten szeretetből elküldte Fiát közénk, s értünk adta! A figyelmünket Istenre s az Ő ajándékára fordítsuk. Az ünnepeket bent tölteni "kényszerülő" betegeknek azt mondta, hogy erre az üzenetre irányítsák figyelmüket! A mostani ünnepség is egy lelki közösségbe hoz össze bennünket, együtt vagyunk, s Isten közöttünk van! Közösen énekeltünk ismert karácsonyi dalokat, Gecsényiné Klári és Mák Noémi meghatóan szép verseket mondtak, majd a finom tea és bejgli várt bennünket, mellyel meg lett minden résztvevő vendégelve.

December 21-én a magyarnándori általános iskola tanulói, s két tanárnő Gabi és Marica jöttek, hogy betlehemes pásztorjátékukkal, énekükkel megszínesítsék a betegek karácsonyi ünnepre való készületét. Ignác gitárjátéka színesítette a dalokat, s egy nógrádsipeki lány, Anna verseivel gazdagította a repertoárt. Almát és egy kis ajándékcsomagot kaptak a betegek, hozzátartozók, s a személyzetnek is átnyújtottak a lelkes fiatalok. Az osztályon dolgozók is kis ajándékkal, finomságokkal várták a gyerekeket. Hat osztályra sikerült eljutniuk, s bizony kellemesen elfáradtak, s rengeteg élménnyel, találkozással lettek, lettünk gazdagabbak. Több éve már, hogy a balassagyarmati Dózsa iskola diákjai is küldenek saját készítésű képeslapokat a betegeknek. Rezi Mariann hitoktatónak köszönet ezért! Köszönet a segítőinknek, önkénteseinknek a szolgálatkészségükért.

Ferenc pápa december 22-i Twitter-üzenetével kívánok áldott békés karácsonyt: „Szabadítsuk ki a karácsonyt a világiasság fogságából! A valódi karácsonyi lelkület annak szépségében rejlik, hogy Isten szeret minket.” (Magyar Kurir)

Szeretettel: Szitáné Andi
lelkigondozó, Balassagyarmat
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT