VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Misu szamár és a lángos
2017. szeptember 13.

Isten kegyelméből szép őszi napsütéses reggelre ébredtünk, és ez egész napunkat végig bearanyozta. Reggel háromnegyed kilenckor indultunk Ludányhalásziból, az Ipolypart Ápoló Gondozó Otthon és Rehabilitációs Intézet elől 32 lakóval és 12 dolgozóval. Útközben imádsággal hangolódtunk, s az égiek segítségét kértük, hogy legyen áldás a napunkon.

Első utunk Vácra vezetett, ahol dr. Faragó Artúr atya, egyházmegyei kórházlelkész fogadott és köszöntött bennünket. A tízórai elfogyasztása után a székesegyházba mentünk, örömünkre útközben találkoztunk dr. Beer Miklós püspök atyával, köszöntöttük egymást és, legnagyobb meglepetésünkre, ő kerékpárral folytatta útját. A székesegyházban dr. Varga Lajos segédpüspök fogadott minket, és a Szűz Mária és Szent Mihály arkangyal tiszteletére felszentelt székesegyház történetét osztotta meg velünk, így rengeteg új ismerettel lettünk gazdagabbak! Artúr atya az orgona sípjai számának kitalálásával okozott nekünk fejtörést. Hát, őszintén szólva, elég sok számot tippeltünk, mire kitaláltuk a helyes megoldást. A székesegyház előtt, egy csoportképet készítettünk.

Ezután a püspöki palotába mentünk, ahol még idegenvezetést is kaptunk Lacsny Andreától, és így nagyon sok szép és érdekes történetet hallottunk. Irány ismét a Galamb utca, itt fogyaszthattuk el az ebédünket, de előtte még találkoztunk „Misuval”, a püspök atya szamarával, ez aztán nem mindennapi látvány volt!

Utunk ezután Vácrátótra vezetett, ahol Artúr atya – mint házigazda - tárt templomajtóval várt bennünket. A Szentháromság plébániatemplom múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélt nekünk. A napot a szentmise bemutatása követte, s olyan jó volt elcsendesedni, átgondolni az addig történt élményeket, találkozásokat. Magunkban hálát adni, a szentmisében felajánlani akár élő-és elhunyt szeretteinket, az intézményben maradt lakótársakat, nővérkéket, munkatársakat, dolgozókat…

Áldás után átsétáltunk a botanikus kertbe, és a fák árnyékában, a virágok sokszínűségében gyönyörködve, a park nagyságához mérten rövid sétát tettünk. S azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy a szabadban elfogyasztott finom lángos, abban a csodás környezetben, különösen jól esett.

Az egész napos együttlétet megköszönve búcsúztunk Artúr atyától. A kirándulásunk véget ért, de a buszon a nap friss élményeit újraélve meséltek egymásnak a lakók, jó volt látni a lelkesedésüket, az örömüket. A hazafelé tartó utunkat megszakítva, még jutott a jóból, ugyanis Balassagyarmatra érkezvén a városközpontban finom fagylaltot ettünk. A lakóknak, dolgozóknak megköszönve az egész napos együttlétet, a nap örömeit, hálás szívvel köszöntem el tőlük.

Szeretném megköszönni Artúr atyának, hogy részünk lehetett ezekben a szép élményekben! Köszönet az egész napos segítségért, szentmiséért! S nem utolsó sorban nagyon köszönöm a dolgozóknak a szolgálatukat, a türelmüket!

Jó volt együtt! Istennek hála!

Koplányi János Ferenc, lelkigondozó
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT