VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Kiégésről és önbizalomról pálferisen
2017. április 21.

Április 21-én, a váci lelkigondozók és önkéntes beteglátogatók meghívására Pál Feri atya tartott előadást a Regőczi kápolnában, Önbizalom és életöröm címmel.

Az érdeklődés olyan nagy volt, hogy szinte megtelt a 160 fős befogadóképességű kápolna. Az önkénteseken és lelkigondozókon kívül szép számmal jelentek meg a Jávorszky Ödön és az Irgalmasrendi kórházak egészségügyi dolgozói és más érdeklődők is. A házigazda Dr. Faragó Artúr kórházlelkész volt.

Feri atya a tőle megszokott derűs közvetlenséggel üdvözölte a jelenlévőket. Az előadásban közérthető, szórakoztató és humoros stílusban fogalmazott meg nagyon komoly és fontos igazságokat, illetve érintett olyan problémákat, melyekkel mindannyian találkozunk.

Kiégés:

  • A kiégés veszélye leginkább azokat fenyegeti, akik igényesek és magasra teszik a mércét önmagukkal szemben.
  • Akkor alakulhat ki, ha túl sokat vállalunk, nem tudunk nemet mondani, saját magunkat pedig a háttérbe szorítjuk.
  • Öt fokozata van: a krónikus fáradtságtól kezdve, a testi tüneteken át egészen addig, hogy az érintett személy a saját értékrendjével ellentétes módon végzi a feladatait.
  • Időt kell szakítanunk saját magunkra, tudnunk kell pihenni és feltöltődni, hogy megvédjük a testi-lelki egészségünket, a munkavégző képességünket, a kapcsolatainkat.

Önbizalom:

  • Az önbizalomnak nem feltétele a tökéletesség.
  • El kell fogadnunk magunkat a hibáinkkal együtt.
  • „Nincs helye az önsajnálatnak”.
  • Tegyük le azt a tarisznyát, amelyben gyermekkori sérelmeinket és negatív élményeinket hordozzuk.

Feri atya előadásának mondanivalóját még hitelesebbé tette az, hogy a saját életéből merített személyes példákat is megosztotta velünk. Az előadás derűs hangulata átragadt a hallgatóságra, és ez a kötetlen beszélgetés és a szeretetvendégség során is érezhető volt. Egy hasznos, és ugyanakkor jó hangulatú előadás után jó volt együtt lenni és megvitatni a hallottakat.

Köszönjük Feri atyának, hogy elfogadta a meghívásunkat! Reméljük, hogy máskor is meglátogat majd bennünket.

Gyulay Alexandra, önkéntes
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT