VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


Tavaszköszöntő Szó-Zene-Áhitat (Kistarcsa, 2017. március 23.)
2017. március 25.

A kistarcsai Flór Ferenc Kórházban március 1-től megszűnt a Krónikus Belgyógyászati Osztály, helyét átvette a kibővített, 65 ággyal működő Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály. Mivel a két osztályrészt elválasztja a lépcsőház, ezért a Kórházlelkészi Szolgálat elhatározta, hogy a fúziót elősegítendő zenés áhitatot szervez a rehabilitációs osztályon fekvő betegeknek és a most már egy osztályt szolgáló személyzetnek.

Előző nap minden beteg és az osztály orvosai, ápolói, gyógytornászai meghívót kaptak erre az alkalomra. A Szó-Zene-Áhitatot az osztály ebédlőjében tartottuk meg. Átalakítottuk az ebédlőrészt, hogy mindenki beférjen, hiszen a kerekesszékes betegeknek és a járókerettel újból járni tanulónak is több hely kell. Az osztály nővérei, osztályvezető főorvosa, a lelkigondozói szolgálat önkéntesei segítették a mozgásukban korlátozott betegeket az ebédlőbe. Dr. Barta Zsuzsanna osztályvezető főorvos asszony betegei mellé ülve, megtisztelte ezt az alkalmat jelenlétével.

Az érkezőknek átadtuk az áhitat énekeinek kinyomtatott szövegét, hogy mindenki bekapcsolódhasson az éneklésbe. A gyülekezés alatt a Két Legszentebb Szív Gyermekei gitáros zenekar egy kis énektanítással hangolta a jelenlévőket az áhitatra. Megtelt az ebédlő, sőt a szomszédos, 70 ágyas Reumatológiai Osztály betegei is, akikkel egylégterű az ebédlő, saját ebédlőjükből kapcsolódtak be az alkalomba.

Az áhitat felépítése szerint gitáros énekek és próza, vers, imák, szentírási részlet, mese váltották egymást. Sokszínű volt az előadók sora. A lelkigondozók felkérésére részt vett az áhitat szolgálatában, azaz felolvasott az osztály főnővére, gyógymasszőre, a labor helyettes vezetője, egy nővér és egy férfi beteg is, valamint a lelkigondozók. A betegek nagy örömmel hallgatták, minden egyes rész után tapsban fejezték ki tetszésüket és köszönetüket.

Az áhitat szimbóluma egy hatalmas csokor aranyeső volt, ami a tavaszt jelképezte, egy korpusz nélküli kereszt és egy égő gyertya, ami a nagyböjti készületet hivatott segíteni. A Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályon az agyi infartus és stroke utáni kezelés, valamint az amputáció utáni állapotban lévő betegek gyógyítása folyik. Jó volt hallani, ahogyan a betegek örömmel kapcsolódtak be az éneklésbe és lelkesen együtt énekeltünk a szép gitáros zenére. Jó volt látni, ahogyan az áhitat alatt az arcok kisimultak és belefeledkezve hallgatták a szép verseket, történeteket. Az áhitat végén minden résztvevő kapott pár szálat, a tavasz hírnökéből fehér- vagy lila ibolyából és egy kereszten függő, mosolygós Jézus szentképet.

Nekünk, szervezőknek öröm volt látni, hogy ha csak kis időre is, de feledtetni tudtuk a betegnek nehéz élethelyzetüket.

Bálint Brigitta és Szabóné Szekeres Ildikó lelkigondozók
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT