VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATA Vác, Migazzi tér 1. (+36) 27/814-114 Fax: (+36) 27/814-101

Hírek


A hatvani önkéntes beteglátogatók karácsonya
2016. december 27.

Mi, hatvani önkéntesek, az Albert Schweitzer Kórházban minden karácsonykor különös izgalommal készülünk arra, hogy az ünnepek táján ápolásra szoruló betegek szenvedéseit, ha csak egy pár percre is, képesek legyünk feledtetni. Ebben az évben újabb, szép feladatot is hoztak az angyalok.  A nemrégiben átadott Ápolási Osztály vezetősége kérésének eleget téve hosszabb, tartalmasabb műsorral készültünk az itt gondozott betegek számára. December 20-án, délután, lelkiekben felkészülve indult a csapatunk az osztályra, ahol már nagyon vártak a betegek. A főnővér köszöntője után versekkel, énekekkel, történetekkel idéztük meg az adventi időszak várakozó hangulatát, majd a születéstörténetet a Szentírás szerint. Közös örömmel, áhítattal, köszöntöttük a megszületett Kisdedet, az édesanyját, Máriát, a pásztorokat, a királyokat. Amikor a betegeket arra kértük, ha tehetik, énekeljenek velünk, még nem gondoltuk, hogy szinte mindegyikük velünk tart. Pedig így történt, és mire a műsor végéhez érkeztünk, szinte énekkarrá alakultunk és karácsonyi dalokat énekeltünk.  Meglepetést is hozott a Jézuska.  Az édesség és a szentképek mellett az Új-Hatvani Római Katolikus Általános Iskola tanulóinak ajándékát is, akik nagy-nagy szeretettel képeslapokat készítettek, rajzoltak a betegeknek, szívbéli jókívánságaikat is megfogalmazva a szebbnél szebb képeken.  A délután kötetlen beszélgetéssel folytatódott, érkeztek közénk csintalan kis angyalok, akik a betegek arcáról lesimogatták a fájdalmat, a magányt, a keservet, a kiszolgáltatottságot.  Kellemes érzéssekkel búcsúztunk, mosolyogva, hiszen körülölelt bennünket a betegek, a dolgozók, és az angyalok szeretete.

Nem is hagyta el csoportunkat az égből kapott angyal-ajándék, amivel két nap múlva indultunk el más osztályok, más betegágyak felé. A kórház minden betegét meglátogattuk, versekkel, énekekkel, apró ajándékokkal, és a már említett rajzokkal kedveskedve mindenkinek. Láttunk csodálkozó, kikerekedett gyermekszemeket, hálás felnőtt mosolyokat, múltba révedő tekinteteket, könnyítő könnyeket.  Betegeinkkel együtt éltünk meg áhítatot, reményt, örömet mely már a gyógyulás felé mutatott, és alázatos elfogadást, mert ünnepekre is maradni kell. Ahol nagyobb befogadást leltünk, tovább maradtunk, többet énekeltünk, vagy csak csendesen beszélgettünk. Minden szobából egy kis fohásszal, kegyelmet és áldást kérve léptünk ki.

Nem feledkeztünk meg a dolgozókról sem, elbúcsúzva nekik is áldott, békés ünnepet kívántunk, és osztottunk szentképet, ünnepi olvasnivalót. Jó volt látni mindenki igyekezetét, a várakozás napjaiban, ahogyan temérdek munkájuk mellett, arra is fordítottak erőt és türelmet, hogy kreatív ötleteikkel szebbé, otthonosabbá varázsolják az osztályokat.  Igazán nagyon ízléses díszítésekkel találkoztunk.

Csoportunk tagjai vidáman, feltöltődve érkeztek vissza a betegágyak mellől, újra csak azt éreztük, bármennyit is adtunk a szeretetünkből, mi mégis többet kaptunk. Példát emberségből, tűrőképességből, küzdésből, türelemből.  Kaptunk felidézett emlékeket, még nem ismert versikéket, hálát és sok tiszteletet.

Köszönjük, hogy szolgálhatunk!

Lajosháziné Szochner Gabriella
önkéntes beteglátogató
© Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
KAPCSOLAT